Logo Gradske biblioteke

Језичка радионица – уметност дељења речи

Градска библиотека, поводом Међународног дана писмености 7. и 8. септембра, организовала је две језичке радионице под називом „Како је ваљано постало cool”. Идеја запослених била је да се младима, чачанским средњошколцима приближи коришћење речника из библиотечког фонда у свакодневном говору и настави, а кроз примере лексема које се ређе користе – архаизама и нових кованица које све више улазе у српски језик – неологизама.

Током два радионичарска дана ученици су имали прилику да на основу стечених знања и упознавања са материјалом за рад израде речник архаизма и неологизама који је састављен од примера који су њима били најзанимљивији. Презентацијом и електронском верзијом лексикографске публикације повезане су нове технологије и језик, а исписивањем архаизма помоћу калиграфије оживљена је традиција и значај ћириличког писма – нашег рукописа. Спојивши традицију и савремени тренутак млади Чачани су показали да једно не искључује друго и да сагласје односно равнотежа јесу могући када је у питању говор у језику и језик у говору. Усвајањем нових података, али и применом већ стеченог знања потврђено је да речи јесу у моди и да је лепо писање још увек пожељно. Ученици из чачанске Уметничке школе својим вршњацима су показали основе калиграфије, те је радионичарски речник у делу у коме су били исписани архаизми започет калиграфски обликованим словом, док су неологизми записани коришћењем савремених технологија.

Водитељке радионице Марија Радуловић и Тања Вуковић потрудиле су се да кроз презентацију испуњену речима и симболичним фотографијама, и речницма из фонда Градске библиотеке одгонетну употребу различитих лексема у српском језику, а гост Владимир Димитријевић, проф. српског језика и књижевности, занимљивим и духовитим примерима указао је на ђачко (не)препознавање вокабулара који се користи у настави.

Радионичари су кренели и стопама једног од најзначајних српских лексикографа јер су се потрудили да прибележе нове језичке појаве и то у години када се обележава два века од објављивања првог издања Вуковог Српског рјечника.. Чување писма и језика, лексичко богаћење и ширење знања је неопходно, стога је чачанска Библиотека организовањем оваквих радионица активно укључена у Дане европске баштине које се у 2018. одвијају под слоганом „Европска година културног наслеђа – уметност дељења”.

Ознаке: , , , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар