Logo Gradske biblioteke

Изложба поводом Међународног дана писмености

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ сваког 8. септембра обележава Међународни дан писмености, празник који је УНЕСКО установио још 1965. године са циљем да истакне важност писмености за појединце, али и читава друштва.

Библиотека овим значајним поводом приређује изложбу под називом Одјек прошлости : Записи Миливоја Филиповића, аутора мр Маријане Матовић и Мирка Дрманца.

Чувени учитељ и легатор Миливоје Филиповић (Равна Гора, 1871 – Чачак, 24. јун 1941) оставио је Градској библиотеци „духовни спомен за незаборав“ завештавши јој око 4.000 публикација с краја 19. и почетка 20. века. На маргинама већине тих књига сачувано је обиље података: записи о местима куповине и читања књига, мало познате занимљивости из живота знаменитих личности, стварни догађаји и ликови који су инспирисали настанак неког књижевног дела и још много тога. Уз књиге и часописе из збирке-легата Филиповића (2013. године проглашена културним добром од великог значаја) у прошлогодишње  капитално издање „Каталог Легата Миливоја и Божидарке Филиповић“ унете су и споменуте маргиналије.

Изложба Одјек прошлости : Записи Миливоја Филиповића биће отворена у Позајмном одељењу за одрасле читаоце, 8. септембра у 12 часова. У програму учествују др Богдан Трифуновић, мр Маријана Матовић и Мирко Дрманац.

 

Добро дошли!

Ознаке: , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар