Logo Gradske biblioteke

Другарство нема крај

У организацији Градске библиотеке и ОШ „Владислав Петковић Дис” из Заблаћа, у понедељак, 15. октобра у овој образовној установи одржан је програм „Са Библиотеком до првих награда” и уручене су дипломе и пригодни поклони чачанским предшколцима и основцима са 30. Међународног фестивала хумора за децу у Лазаревцу. На почетку свечаности библиотекар Матичне службе и огранка Библиотеке у Заблаћу Дубравка Илић пожелела је добродошлицу и подсетила публику да се награде за ликовно стваралаштво, са јубиларног Међународног фестивала, десети пут додељују огранку Библиотеке у Заблаћу и предшколцима, и то у години када и чачанска Библиотека обележава више важних датума: 170 година од оснивања првог Читалишта, 15 година рада огранка у Заблаћу,  55. година од почетка одржавања манифестације Дисово пролеће.

Сарадњу „куће за књиге и читање” и деце, ученика и просветних радника, најбоље је потврдио програм који су припремили предшколци ПУ „Радост” вртића у Заблаћу и извели песму „Другарство нема крај”. А онда је на одушевљење свих присутних полазница ПУ „Моје детињство” трогодишња Кристина Михаиловић, одрецитовала песму „Ја сам ја”. Песама и прича нема без писаца, а да је плодоносна сарадња чачанске и краљевачке Библиотеке, потврдило је гостовање библиотекара и писца за децу Милоја Радовића, који је говорио одабране стихове својих песама „Учитељ Сава”, „Дете је срце свемира”, „Кад моја мати продаје јабуке”, а уз помоћ ученика дочарао је тему прозног рукописа „Испричај ми причу” и потврдио колико је важна сарадња између библиотека и школа. „Где год да сам гостовао у Србији, увек сам истицао ово место, ову школу и огранак Библиотеке као нешто посебно. Повезаност деце, учитеља и библиотекара је неопходна и једно село живи док у њему опстаје црква, школа и библиотека”, истакао је Милоје Радовић. У прилог томе изговорио је и „Најмању љубавну причу на свету”, а уз помоћ питалица и загонетки анимирао је све присутне малишане и ученике који су учествовали у духовитој игри. Потом су ученици драмско-рецитаторске секције ОШ „Владислав Петковић Дис”, уз подршку наставнице Зорице Ђаковић, извели кратак драмски приказ „О једној размаженој причи” из збирке писца Дејана Алексића „Кога се тиче како живе приче”.

Публика је показала да је се тиче како живе приче и то потврдила више пута аплаузом, а посебна радост је уследила на крају програма када су уручене дипломе и прва награда за Плакат рођенданске честитке Фестивалу, који је припао огранку Библиотеке и прошлогодишњим предшколцима вртића у Заблаћу, и васпитачици Ани Илић. Другу награду у истој категорији добили су предшколци чачанског вртића „Бошко Буха” и васпитачица Мила Протић.

Посебна прва награда за ликовни рад припала је предшколцима вртића у Горњој Горевници, и уручена је њиховој васпитачици Јелени Јаковљевић.Вртићи, школе и Библиотека овде не стају, него вредно настављају да раде и већ се припремамо за учешће на наредном Међународном фестивалу” истакла је водитељ програма и библиотекар Дубравка Илић. Гости из ОШ „Свет ђакон Авакум” из Трнаве, ученици и наставник руског језика Новак Јовановић након официјелног дела програма симболично су даривали ОШ „Владислав Петковић Дис” и огранак Библиотеке у Заблаћу.

Ознаке: , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар