Logo Gradske biblioteke

Чачански библиотекари успешни на стручним скуповима у Суботици и Краљеву

Један од најважнијих фактора развоја библиотечко-информационе делатности је стицање нових знања и вештина, унапређивање капацитета запослених, размена информација и сазнања о новим достигнућима у струци итд. Веома важна област у којој се истичу запослени у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” је стручни рад, тј. учешће на скуповима, конференцијама и др. Библиотекари из Чачка су почетком октобра 2018. учествовали на два стручна скупа, у Суботици и Краљеву.

фото-архива Градске библиотеке Суботица

Градска библиотека Суботица и Хрватска читаоница организовали су од 3. до 5. октобра треће по реду међународно саветовање на тему „Примена нових технологија и метода у раду са децом и младима у књижницама”. Саветовање је одржано у оквиру XVII Дана хрватске књиге и речи – дани Балинта Вујкова. Жеља организатора била је да на једном месту окупи стручне раднике како би  приказали практичну примену идеја и искустава, те је о коришћењу нових технологија у раду са децом и младима говорило 29 библиотекара из Србије и Хрватске, а међу њима је био и Владимир Симић, библиотекар Матичне службе Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”. Он је представио рад под називом „Ја читам, а ти?” и приказао поступке креирања квиза, који укључује коришћење савремених рачунарских алатки, а намењен је библиотекарима и свима који раде се предшколцима, ученицима и младима. Замисао је да једноставно и ефикасно осмисле и спроведу креативан програм који је спој едукације, дружења, игре и забаве. Учесници Скупа су добили потврду о успешно реализованом програму, а у неформалном делу разговора, већи број библиотекара и наставника био је заинтересован за примену идеје и реализацију квиза уз помоћ нових технологија које је представио чачански библиотекар Владимир Симић.

фото-архива краљевачке Библиотеке

Народна библиотека „Стефан Првовенчани” у Краљеву је у оквиру прославе 150 година од оснивања прве читаонице у Карановцу, 8. и 9. октобра организовала Стручни скуп „Библиотеке у културном животу Србије” на коме су учествовали чачански библиотекари. У официјелном делу Скупа поздравну реч је упутио мр Миша Милосављевић, директор краљевачке Библиотеке, који је истакао значај оваквих окупљања и унапређења библиотечке професије уз сарадњу и подршку зналаца из културног живота Србије. Након њега присутнима се обратио и председник Библиотекарског друштва Србије и директор чачанске Библиотеке др Богдан Трифуновић честитајући велики јубилеј и указујући на то да библиотеке заиста јесу истинске установе културе.

фото-архива краљевачке Библиотеке

Прву сесију чија је тема била „Културна мисија библиотека” модерирале су др Добрила Бегенишић и Новка Шокица Шуваковић. Др Драган Хамовић изложио је рад под насловом „Трибине о поезији као неизбежни анахронизам” у коме библиотеке посматра као „тачке на којима ће се очувати ватра поезије”, Гојко Божовић, уредник ИК „Архипелаг” је говорио о јавним библиотекама као јавним сервисима, културним центрима и промоцији читања. Из позиције уредника ИК „Клио” али и врсног познаваоца библиотекарства, домишљато је о будућности библиотека и њиховом (не)умирању, излагао Зоран Хамовић. Он је рекао да библиотеке у будућности не треба да служе само за читање или добијање информација, већ пре свега треба да буду центри за учење. Библиотекар Народне библиотеке Србије Дубравка Симовић је покушала да предочи да ли и како библиотеке могу да мењају стварност. Маријан Маринковић из Библиотеке града Београда је говорио о улози библиотека у развоју истанчаног читалачког укуса. Директор крагујевачке Библиотеке Мирко Демић је посведочио да је библиотека место сусрета читалаца и писаца поткрепивши све то примерима из праксе, док је Гордана Ђилас из Библиотеке Матице српске говорила о новим облицима читања и коришћења библиотечког потенцијала.

У оквиру друге сесије коју су модерирали др Богдан Трифуновић и др Дејан Вукићевић, а која се односила на издавачку делатност библиотека, говорила је Бојана Вукотић из Народне библиотеке Србије о библиотекама као издавачима серијских публикација, уредник „Читалишта” научног часописа за теорију и праксу библиотекрства Горан Траиловић је ефектном презентацијом приказао рад на изради стручне публикације и издавачке делатности Градске библиотеке Панчево. Да и мања места могу имати репрезентативне установе културе које приказују мерило зрелости локалне заједнице и богату издавачку делатност осветлила је Владана Стојадиновић из Библиотеке у Књажевцу. О Данима крагујевачке књиге говорила је Татјана Јанковић, док је директор Библиотеке „Јефимија” из Трстеника Верољуб Вукашиновић говорио о зборницима едиције „Савремена српска проза” као доприносу проучавања савремене српске књижевности. Први радни дан затворила је мр Ана Гвозденовић из краљевачке Библиотеке која је казивала на тему „Од егзила до бренда” имајући у виду врло значајну и плодотворну изадавачку делатност „Повеље”.

фото-архива краљевачке Библиотеке

Оливера Недељковић, библиотекар саветник Завичајног одељења чачанске  Библиотеке представила је две деценије манифестације „Штампана реч”. „Аутор поставки од 2000. до 2012. године била је Марија Орбовић, а отада до данас, настојећи да на достојан начин наставе добро засновану традицију, изложбе су приређивали библиотекари Тијана Бежанић, Тамара Јанковић и Оливера Недељковић, док је у реализацију пратећих програма била укључена већина чачанских библиотекара, уз непрестану подршку руководства установе…Труд чачанске Библиотеке да се сачува и прикупи завичајна продукција, биће ваљани докази које ћемо пред будућим генерацијама моћи да приложимо у одбрану свог времена”, закључила је Оливера Недељковић.

Модератор друге сесије др Богдан Трифуновић на крају се осврнуо на успешна излагања истичући „доминацију књижевних наслова код монографских издања за разлику од серијских где је заступљена библиотечко-информациона делатност”.

Другог дана стручног скупа тема је била „Културно-пропагандна и просветна делатност библиотека” у коме су такође учествовали врсни познаваоци књига и библиотека.

 

Ознаке: , , , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар