Logo Gradske biblioteke

Чачанска Библиотека промовисала циљеве одрживог развoја на фестивалу „Чигра”

Фестивал сликовница „Чигра”, који има међународни карактер, већ трећу годину заредом се одржава у Пожеги. Ове године у периоду од 3. до 5. октобра мноштво садржаја припремили су запослени Народне библиотеке Пожега, који су и организатори.

Идејни творац „Чигре” библиотекар Даниела Скоковић је и ове године била главни координатор програмских активности.У среду, 3. октобра на Тргу слободе у Пожеги изложени су „Кишобрани за читање сликовница”, а након постављања фестивалске декорације полазници луткарске секције ОШ „Петар Лековић” су у биоскопској сали извели представу „Грозни Гаша и времеплов”.

Идеја координатора програма је, између осталог, повезивање библиотекара из земље, који добрим примерима и едукативним материјалом могу да употпуне фестивалски садржај. Стога су и ове године библиотекари из Чачка пружили подршку у реализацији, те је Марија Радуловић учествовала у радионици „Како ће изгледати наша будућност”, која је организована да би се циљеви одрживог развоја УН уткали у рад библиотека.

Ти циљеви су библиотекарима из Србије представљени на семинару који је организовала ИФЛА почетком јуна 2018. у Београду. На креативној радионици у Пожеги, ученици су уз помоћ водитеља радионице Марије Радуловић и Даниеле Скоковић отпочели израду сликовнице на српском и немачком језику, а неке од теме су: како окончати сиромаштво свуда и у свим облицима, како обезбедити здрав живот и промовисати благостање људи свих генерација, да ли се може постићи родна равноправност, осигурати безбедност хране и квалитетна исхрана, обезбедити инклузивно образовање, чиста вода и хигијена, одржива енергија за све.

Осим на питања у складу са овим темама, која су осмишљена према узрасту учесника радионице, сликовница ће садржати цртеже учиника из школа у Пожеги, који су прикупљени уз асистенцију професорке Душице Додић и чачанске Медицинске и Техничке школе, које су ђаци доставили уз помоћ професорке ликовног Драгане Марић. На штандовима и паноима на Тргу слободе нашли су се радови ученика који су направљени од различитих материјала, глине, пластелина, рециклираних сировина, па чак и зимница као одговор на тему у борби против глади и сиромаштва, а све инспирисано одрживим циљевима из Агенде УН.

Другог фестивалског дана, 4. октобра, уследило је свечано отварање у Градској галерији, где је приређена заједничка изложба иностраних илустратора.

А у Клубу младих планиран је разговор у оквиру трибине „Тематска разноврсност савремених сликовница” и отварање изложбе посвећене Душку Радовићу „Био једном један лаф”. Последњег дана малишни ће уз помоћ илустратора учити о настајању сликовница и трагати за њима.

Ознаке: , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар