Logo Gradske biblioteke

Библиотека у августу

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ обезбедила је током летњих месеци велики број програма и садржаја, који већини наших суграђана омогућавају да време одмора и разоноде проведу у окружењу књиге и културе. Током јула месеца Библиотека је за ученике организовала три радионице: летњу школу новинарства, радионицу занимљиве географије „С децом око света“ и креативну радионицу израде пињата од новинског папира, које су привукле заинтересовану децу да се едукују и забаве уз стручне сараднике установе и библиотекаре. Подсећамо и да је до средине јула трајала промотивна акција бесплатног учлањења или обнове чланарине за одличне ученике школа на подручју општине Чачак, коју је искористило пар стотина ученика.

У августу Библиотека наставља са веома активним радом, па ће упркос летњим врућинама бесплатно обезбедити књиге и часописе за кориснике градских базена у Чачку, захваљујући сарадњи наше установе са СЦ „Младост“ и Канцеларијом за младе Чачак. Од 6. до 9. августа гости Библиотеке су драматурзи Маша Сеничић и Иван Стојиљковић, који ће водити филмску радионицу на којој ће 14 младих полазника упознати тајне кинематографије и израде кратких филмова.

Већ 11. и 12. августа Градска библиотека у Чачку учествује својим програмима на трећим Данима урбане културе у Чачку (11-13. 8), чиме се наставља успешна сарадња од ранијих година са удружењима Алтернатива за Чачак и Дани урбане културе. Првог дана Дечје одељење Библиотеке организује радионицу израде граничника за књиге (букмаркера). Као и 2016. године, Библиотека ће на Данима урбане културе организовати дводневну хуманитарну продају расходованих књига и сопствених издања у циљу помоћи онима којима је најпотребније. Другог дана фестивала, у суботу 12. августа, Градска библиотека по први пут у Чачку организује Живу библиотеку у сарадњи са канцеларијом Повереника за заштиту равноправности Републике Србије и Данима урбане културе.

Пројекат „Не цени књигу по корицама – Жива библиотека у Србији“ спроводи се у Србији од 2012. године под покровитељством Савета Европе у Београду, уз подршку Министарства омладине и спорта. Координатор пројекта од 2014. године је Повереник за заштиту равноправности. Циљ пројекта Жива библиотека је у сузбијању дискриминације у друштву и отварању дијалога, подстицању разумевања и толеранције. Грађани Чачка и посетиоци фестивала ДУК ће 12. августа на простору поред Скејт парка и Градског бедема моћи уместо папирних да изнајме живе књиге, односно појединце који ће говорити о темама насиља у породици, суицида, незбринутих особа, самохраног родитељства, феминизма, проблемима слепих и слабовидих особа итд.

Активности Библиотеке настављају се средином августа новом дводневном радионицом занимљиве географије коју води професор Владимир Мајсторовић. Полазници ове радионице ће другог дана имати организован излет у Овчар Бању, који Библиотека реализује у сарадњи са Туристичком организацијом Чачка и Изадавачком кућом „Пчелица“ из Чачка, ради упознавања природних лепота тог предела и културно-историјског наслеђа. Својеврстан водич на том путовању биће књига „Овчарско-кабларска бајка“ недавно преминулог Раше Попова, у издању ИК „Пчелица“.

Резултати свих летњих активности Градске библиотеке, односно рада учесника програма током лета 2017. године биће приказани у простору Дечјег одељења и Библиокутка, на завршној изложби последње недеље августа месеца.

Ознаке: , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар