Logo Gradske biblioteke

Библиотека на ДУК-у 2017

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ ће у петак и суботу, 11. и 12. августа 2017. учествовати на чачанском омладинском фестивалу Дани урбане културе, који се одржава по трећи пут у Парку младости поред Западне Мораве. Овогодишњим активностима у оквиру ДУК-а Библиотека обележава 12. август, Светски дан младих, али и наставља веома успешну сарадњу са удружењима Алтернатива за Чачак и Дани урбане културе.

Првог дана фестивала, у петак, 11. августа 2017. од 17 до 20 часова биће организована радионица на којој ће се израђивати украсни граничници за књиге (букмаркери). Радионица коју води Јелена Дуковић намењена је деци предшколског и школског узраста, а за најмлађе суграђане (до 6 година) припремљени су фломастери и бојанке.

Другог дана фестивала, у суботу, 12. августа 2017. од 17 до 20 часова , Градска библиотека обележава Светски дан младих и по први пут у Чачку организује Живу библиотеку.  Овај пројекат Савета Европе код нас постоји 16 година, а реализује се под слоганом Не цени књигу по корицама у сарадњи са Министарством за омладину и спорт и Повереником за заштиту равноправности. Циљ пројекта Жива библиотека у којој књиге говоре је разбијање предрасуда и стереотипа о другим људима, а самим тим отварање дијалога и смањење дискриминације. Посетиоци фестивала у Парку младости (Градски бедем поред Скејт парка) добиће прилику да се региструју као читаоци, добију чланску карту Живе библиотеке чиме потврђују да прихватају правила читања, позајме неку од живих књига и у директном контакту сазнају нешто више од жртве породичног насиља, инвалида-самохране мајке, феминисте, сос волонтера превенције суицида, координатора прихватилишта за жртве насиља и незбринута лица и инвалида-слабовиде особе. У овом програму учествују чачански и зрењанински библиотекари, волонтери Алтернативе за Чачак и живе књиге из разних делова Србије.

Као и претходне године, Библиотека ће оба дана на шареном базару, популарној ДУК пијаци организовати хуманитарну продају расходованих књига и сопствених издања по симболичним ценама, а сав остварени приход  намењен је малој Софији Мајсторовић из Заблаћа код Чачка, рођеној 15. маја 2017. године  којој је потребно лечење у Швајцарској.

Добро дошли у Библиотеку на ДУК-у!

Ознаке: , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар