Logo Gradske biblioteke

Библиотечки коктел од знања

Изложба „Коктел од знања”, у организацији Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”, а поводом завршетка манифестације „Лето у Библиотеци 2018” отворена је 11. септембра, на платоу испред Позајмног одељења.

Идеја да се програм Библиотеке обогати радионичарским радом током летњег распуста како би се најмлађи чланови окупљали, заједно цртали, писали, читали, учили и дружили се, имајући увек пред собом књигу као инспирацију, стара је већ једанаест година. Искуство је показало да се кроз игру, креативан рад и одабир занимљивих тема најбоље учи, па су и ове године библиотекарке Јелена Дуковић, Маријана Лазић, Невена Петковић, Бранисалава Видојевић, Биљана Раичић, Марина Белић, Душица Брковић, Марија Радуловић и Тања Вуковић осмислиле и уз помоћ водитеља и учесника реализовале шест тематски различитих радионица направивши прави летњи библиотечки коктел од знања.

Концепт завршне свечаности је ове године иновиран, па је изложба „Коктел од знања”  добила по први пут форму штампаних плаката са пратећим каталогом чији је дизајн урадио Љубиша Ћирковић. Симболичним називом аутори изложбе подсетили су на Библиотеку као незатворљиву капију знања, као и на овогодишњу разноврсност тема, активности и узраста радионичара које су окупиле „Маштарије од филца”, „Мој завичај”, „Креативно лето”, Психолошка радионица, Новинарска радионица и језичка радионица „Како је ваљано постало cool”.

Изложбу је званично отворио песник за децу и библиотекар Милоје Радовић подсетивши на важне тренутке у историји када је човек постао читалачко биће и када су библиотекаре древни Сумери називали господарима свемира зато што написано знање чувају и дарују онима који га траже. Веома занимљив и инспиративан текст намењен и читаоцу и библиотекару, Радовић је завршио похвалним речима упућеним чачанској Библиотеци. „Гледајући ово што сте ви и ваша Библиотека преко лета радили ја сам потпуно сигуран у наречену непролазност књиге и у непролазност библиотеке – дома читајућих бића. Ви сте жива библиотека, ви сте жива књига која све око себе чини живим.”

Изложба је имала и продајни део у коме су се могли купити предмети настали на радионицама, а сав прикупљени новац биће прослеђен за лечење  једногодишњег Марка Обренића који болује од церебралне парализе. Ово је прва у низу акција прикупљања средстава, које организује Градска библиотека, намењених за терапије овог храброг дечака.

У пратећем делу програма публика је уживала у музици младог талентованог бубњара Алексе Милијановићa и воћним освежењима Љубише Борисављевића, сертификованог коктел-мајстора који је за публику направио преко стотину безалкохолних коктела и смутија.

Колаж програм, чији су модератори били Душица Брковић и Маријана Лазић, завршен је доделом диплома и балона најмлађим радионичарима након чега се чуо рецепт за већ опробани библиотечки коктел од знања који, по реакцијама присутних, даје одличне резултате.

Електронску верзију изложбе „Коктел од знања“ можете овде преузети

Ознаке: , , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар