Logo Gradske biblioteke

Библиобајка у школи у Пријевору

Дружење са предшколцима и основцима чачанске општине и освајање првих знања  уз књигу које је трајало током традиционалног „Дечјег октобра“, библиотекари Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ завршили су у уторак, 31. октобра 2017. године сусретом са предшколцима вртића „Ђурђевак“ и основцима школе „Божо Томић“ у Пријевору.

      У холу школе, која је већ годинама добар домаћин библиотечких програма, око 150 малишана уживало је у поетско-сценском игроказу о читању под називом „Библиобајка за мале и велике ђаке-срећне књишке вилењаке“ и упознало писца за децу Елизабету Георгиев, иначе библиотекара из Димитровграда.

Гошћа је извела и одломак из своје луткарске представе  на тему одрастања уз књигу, у чему су јој помагали најмлађи „вилењаци“ – предшколци и ђаци првог разреда. Одушевљени лутком Књигославом Љубић и маскотом читалачких радионица мишем Моцом, предшколци су певали и играли заједно са писцем, и обећали да ће брзо савладати слова и читати да што више порасту.

       Стихове Елизабете Георгиев о томе како се уз књигу лепше сања и одраста до првих љубави, припремило је 25 ученика од трећег до осмог разреда са учитељицама Јеленом Папић и Јасмином Степановић, и наставницама Бојаном Никшић и Иваном Јеремић, а бројну младу публику је кроз програм Библиобајке водила библиотекар Дубравка Илић.

         Током програма најмлађа публика је имала прилику да упозна и најновије наслове сликовница и књига намењених њиховом узрасту из фонда огранка чачанске Библиотеке у Пријевору, која је  последњег октобарског дана постала богатија за још 70 чланова. Предшколци, прваци и сви одлични ученици школе домаћина, из руку писца,  а уз „помоћ“ лутке Књигославе, примили су на поклон чланске карте Библиотеке. Заједно са гошћом, библиотекари су позвали малишане  да што чешће користе те своје прве и најважније „личне“ карте и да их кроз детињство воде књиге и лепе речи.

Истог дана у Библиокутку чачанске Библиотеке Елизабета Георгиев одржала је едукативну радионицу „Како се одраста уз библиотеку“ за двадесетак општинских и школских библиотекара и васпитача. О томе колико су најмлађи чланови „непоправљиво“ везани за Библиотеку у Димитровграду, која је последњих петнаест година препознатљива по раду са децом и младима, и како младе успева да приволи да читају, показала је речју, видео-презентацијом  и помоћу неколкико кратких филмова насталих на њеним, врло успелим радионицама.

У једночасовном излагању Библиовила из Димитровграда је ентузијазмом, креативношћу и способношћу анимирала и подстакла на разговор присутне колеге што је резултирало вишесатном веома позитивном стваралачком атмосфером у којој су библиотекари говорили о добрим примерима из праксе, али и проблемима са којима се сусрећу у свакодневном раду.

 

Ознаке: , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар