Logo Gradske biblioteke

Завичајно одељење

Завичајно одељење основано је 1974. године и данас располаже фондом од 10.357 књига, 48 наслова листова и часописа који редовно излазе и око 30.000 библиотечких јединица некњижне грађе (фотографије, разгледнице, плакати, позивнице, рукописи, новински исечци, аудио снимци и др.). Одељење се налази у Синђелићевој улици бр. 24 (тел. 032/322-098) и ради од 7,30 до 14,30 сваког радног дана.

Фонд је формиран на основу принципа завичајне припадности издавача, штампарије, аутора или теме публикације чачанском крају, односно Моравичком округу (селективно) и обухвата:

  • публикације о чачанском крају независно од тога где је аутор рођен
  • све публикације аутора рођених у Чачку или околини, без обзира где су објављене
  • све публикације издате у Чачку

У Завичајном одељењу су и две библиотеке целине. Библиотека целина Јована Давидовића (2.634 књиге i 145 серијске публикације) садржи и вредну колекцију ретких речника страних књига, док библиотека целина Синише Пауновића (у формирању), поред 2.000 књига, чини и вредна рукописна и архивска грађа. Поред тога, у Завичајном одељењу налази се вероватно најбогатија збирка књига у Чачку из области рачунарства и информационих технологија. Активности и пројекти из области дигитализације у Градској библиотеци Чачак у највећој мери ослањају се на фонд Завичајног одељења.

Запослени у Завичајном одељењу:

  • Оливера Недељковић, виши библиотекар
  • Тијана Мутавџић, библиотекар

Погледајте наш Завичајни албум.