Logo Gradske biblioteke

Књига недеље – Мушкарци без жене

Мураками је заинтересовао целокупну светску јавност својом надреалном савременом прозом која се креће по најзамагљенијим ходницима људске душе. То је учинио и збирком седам прича „Мушкарци без жене“ насталом по угледу на истоимену збирку Ернеста Хемингвеја из 1927. године.

Ове приче су повезане темама усамљености и унутрашњих борби мушкараца од којих су жене одлазиле. У обичним ситуацијама стварају се необичне везе и за овог писца нема табуа, па се тако један глумац спријатељује са једним од жениних љубавника, један младић у љубавни однос повезује најбољег друга и своју девојку, док један доктор читавог живота држи своју љубав на дистанци. Сви они проживљавају кризу идентитета и траже уточиште и бег од реалности, јер са прошлошћу нису рашчистили а садашњост им тешко пада.

У њиховим усамљеним путовањима срећемо се са мотивима, магијом, класичном руском књижевношћу, музиком шездесетих година 20. века и књигама које су важне аутору и његовим ликовима. Обједињена су проживљена и замишљена искуства, а кроз поједине делове откривамо и детаље Муракамијевог живота.

Последња прича по којој збирка носи име представља сентименталну захвалност женама за све што јесу и што уносе у животе мушкараца. Ова искрена и сентиментална књига је подсетник свима нама како се не видимо и понекад најмање познајемо са онима са којима смо физички најближи.

 

Марина Белић

Ознаке: , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар