Logo Gradske biblioteke

Књига недеље – Момчило Настасијевић : човек и уметник

NastasijevicМеђу знаменитим породицама које су оставиле дубок траг у српској културној прошлости, Настасијевићи из Горњег Милановца заузимају посебно место. Својим моралним интегритетом, општим образовањем и сталним усавршавањем, браћа Настасијевић и њихове сестре (прерано преминула Наталија, која је била тихи, али позудани породични ослонац, Даринка, историчар, и Славка, математичар) представљали су, чак и међу престоничким интелектуалцима, више изузетак него правило. Иако су и њихови уметнички путеви били испреплетани, сваки од четворице браће остварио је властити уметнички идентитет и препознатљиво дело. Наследивши смисао за лепо од предака који су се, према породичном предању, бавили кујунџијским и резбарским занатом, градитељством и иконописањем, и били надалеко чувени по музикалности, потомци Милице и Николе Настасијевића дали су непроцењив допринос уметности овог поднебља. Најстарији Живорад (1893-1966), један од 1.300 каплара оствариће се као сликар, оснивач и један од најзначајнијих представника уметничке групе Зограф, која је настојала да обнови српско средњевековно сликарство. Годину дана млађи Момчило (1894-1938), постаће књижевник који ће, како истиче Станислав Винавер, бити драгуљар и златар, дуборезац и стрпљиви ткач на разбоју нашег језика. Светомир (1902-1980), иако по професији архитекта, афирмисаће се као композитор опера, балетске и вокално-инструменталне музике, критичар и теоретичар, који је своје оригинално стваралаштво, прожето фолклорним и историјским мотивима, као и старија браћа, стварао у дослуху са српским наслеђем. И најмлађи Настасијевић, Славомир (1904-1983), предано ће трагати за изразом властитог бића и прећи ће растојање од писца хумористичких текстова до аутора изузетно популарних историјских романа који су достизали скоро незамисливе тираже у другој половини XX века.

Стваралачку биографију Момчила Настасијевића, који је превасходно значајан као посвећени стваралац самобитног и врло тајанственог, али управо зато узбудљивог и инспиративног песничког света, у коме се филигранским радом у језичком изразу сплићу паганско и хришћанско, исконско и модерно, написао је 1964. године његов брат и блиски сарадник, Светомир. Након четири деценије, које су захваљујући знању и суптилности преданих истраживача и тумача неоптерећених идеологијом, утврдиле место Момчила Настасијевића у српској лирици, рукопис је из композиторове заоставштине приредила Тања Гачић, а објавио Музеј рудничко-таковског краја, у чијем саставу се налази Легат Настасијевића.

Књига Светомира Настасијевића, поред изузетне документарности, има и значајну литерарну вредност, па се може читати као занимљиво исприповедана повест о уметничком подвижништву и достојанству ствараоца највиших моралних начела. Овдашњем читаоцу најзанимљивијим ће се, сасвим сигурно, учинити странице на којима је описано школовање Момчила Настасијевића у чачанској Гимназији, као и начин на који је варошка средина у коју је приспео из родног Милановца, утицала на његово младо биће. Гимназијалац изузетних способности проводи сате шетајући поред Западне Мораве, читајући и окушавајући се и сам у литерарном стваралаштву, уживајући у решавању тешким математичких задатака, свирајући флауту и виолину, па чак и компонујући за ове инструменте, трајно се опредељујујући за стваралаштво као највише начело свог живота.

Живо осликавајужи уметничку фигуру свог брата од детињства до последњих дана, Славомир Настасијевић, и сам уметник аутентичног израза, читавим овим биографским делом пославља величанствену моћ уметности. Сваким детаљем из биографије Момчила Настасијевића, он нас уверава у утешну и окрепљујућу мисао да је уметност спасоносна, и као творцима, и као онима за које је створена: огледајући се у њој, тек ту назремо прави лик.

  1. март 2016 Оливера Недељковић

Ознаке: , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Један одговор to “Књига недеље – Момчило Настасијевић : човек и уметник”

  1. Ivan Perkovic Says:

    Odlicna knjiga, mnogo mi je pomogla u radu na predstavi „Pesnik za pesnike – Momcilo Nastasijevic“
    Steta sto nema veci tiraz!

Оставите коментар