Logo Gradske biblioteke

Награде и конкурси

Дисова награда

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” од 1964. године додељује Дисову награду за животно дело савременог југословенског, односно српског песника. Манифестација поводом доделе награде и књижевно вече посвећено награђеном госту представљају централни и завршни догађај сваког „Дисовог пролећа”, а традиционално се одржавају у другој половини маја месеца. Дисова награда се својом дуготрајношћу, избором добитника, саставима жирија чврсто укоренила на месту једне од најпрестижнијих домаћих песничких и књижевних награда. Последњих година Дисову награду чине плакета која се уручује добитнику и новчани износ награде.

Млади Дис

У оквиру песничке манифестације Дисово пролеће од 1979. године постоји конкурс за рукопис прве песничке збирке. Награда подразумева објављивање књиге, а 2003. године установљена је и плакета Млади Дис. Организатор је ограничио године учесника на 31 руководећи се чињеницом да је Владислав Петковић Дис имао толико година када је објавио прву књигу Утопљене душе, 1911. године.

Конкурс за есеј о Дису и његовом стваралаштву

Овим конкурсом Градска библиотека жели да подстакне писање есеја и критичких радова који се баве поезијом Владислава Петковића Диса. Конкурс се расписује у оквиру Дисовог пролећа и право учешћа имају млади књижевни критичари, студенти и ђаци. Жири награђује три најбоља рада.

Конкурс за ђачке литерарне радове

Традиционално Градска библиотека награђује ученичке радове (песма или краћи прозни састав од највише 40 куцаних редова) и омогућава ауторима да посете Дисово родно место. Радови победника објављивани су у листовима Политика, Кишобран (Ванкувер, Канада) и др. Право учешћа имају ученици основних и средњих школа на подручју Моравичког округа. Литерарни радови основаца оцењују се одвојено од средњошколаца. По три најуспешнија рада, према оцени стручног жирија, буду награђена и објављена у листу Дисово пролеће.