Početna · Uopšteno · Microsoft okončao digitalizaciju knjiga

Microsoft okončao digitalizaciju knjiga


Softverski gigant Microsoft iznenada je (23. maja 2008) na svom zvaničnom blogu servisa Live Search izdao obaveštenje da gasi usluge pretraživanja digitalizovanih knjiga (Live Search Books) i časopisa (Live Search Academic). Ova vest izazvala je dosta pažnje i oprečnih komentara, od “čestitanja” do razočaranja korisnika. Gašenje ova dva dela Live Search servisa stoji u vezi sa odlukom Microsoft-a da više ne finansira poslove digitalizovanja knjiga i časopisa, što je Microsoft započeo kao odgovor na projekat svog velikog konkurenta Google Book Search (pretraživanje miliona skeniranih knjiga u punom tekstu). Tokom dve godine u okviru servisa Live Search Books objavljeno je 750.000 digitalizovanih knjiga i 80 miliona članaka iz časopisa.

Microsoft servis Live Search

Ono što je najinteresantnije za bibliotekare i digitalne biblioteke u ovoj vesti su objašnjenja ovakve odluke iz samog Microsoft-a. Pored toga što će naglasak u pretraživanju budućnosti biti na komercijalnom modelu (želja da se parira finansijski izuzetno uspešnom servisu koji je razvio Google), Microsoft veruje da digitalizacija knjiga i ostalih štampanih izdanja, odnosno čitavo elektronsko izdavaštvo, treba da počiva na radu izdavačkih kuća i biblioteka. Microsoft će i dalje indeksirati digitalne sadržaje kroz svoju mašinu za pretraživanje, ali onih sadržaja koji budu dostupni preko interneta, a nastali su radom upravo izdavača i biblioteka. Istovremeno se biblioteke pozivaju da digitalizuju knjige korišćenjem rešenja koje je Microsoft razvio u saradnji sa dosadašnjim partnerima na sopstvenim poslovima digitalizacije. Korišćena oprema i softver biće i dalje na raspolaganju, dok će izdavačima biti ponuđene digitalne kopije njihovih izdanja.

I dok je prijatno videti kako neko priznaje značajnu ulogu biblioteka u procesima koji zanimaju i najveće korporacije na svetu (makar sa pozicije bibliotekara), ne treba biti mnogo mudar pa zaključiti da lepe reči Microsoft-a ne znače da je naša pozicija osigurana. Google i dalje nastavlja svoju inicijativu da stvori digitalnu biblioteku od više miliona skeniranih i pretraživih knjiga, a ne treba sumnjati da će i drugi videti potencijalnu materijalnu dobit. Biblioteke moraju zauzeti svoje mesto (ili rezervisati), kako se ne bi u bliskoj budućnosti susrele sa bolnom činjenicom da potpuno izgube svoj udeo u oblasti pretraživanja knjiga, odnosno pružanja informacija korisnicima. Ako inicijativu masovnog digitalizovanja knjiga od strane Microsoft-a (i drugih, kao što je pomenuti Google) posmatramo kao direktnu konkurenciju bibliotekama, onda povlačenje jednog od najvećih igrača u IT svetu mora i može da bude samo dodatni motiv i razlog da neprofitne institucije širom sveta razmotre veća ulaganja u digitalizaciju svojih kolekcija.

10.06.2008. 09:53


Gradska biblioteka Cacak on Facebook

Linkovi


Share/Save/Bookmark