Početna · Uopšteno

Mobilizacija sećanja

Video klip povodom akcije Mobilizacija sećanja, koja se pod pokroviteljstvom Europeane održava u bibliotekama u Beogradu, Novom Sadu i Čačku u decembru 2014. godine. Digitalizovana građa u Čačku objavljena je na portalu Europeana 1914-1918 12. decembra 2014, u sklopu obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata.

08.12.2014. 09:11

Glas biblioteke (Online)

Danas je Nacionalni ISSN centar Srbije poslao obaveštenje da je stručni bibliotečki časopis "Glas biblioteke" dobio ISSN broj (koji ga identifikuje kao jedinstven bibliografski izvor) za elektronsko, tačnije online izdanje. Taj broj se označava kao ISSN (Online) i on je za "Glas biblioteke" 2217-9747. Inače štampano izdanje časopisa (prvi broj objavljen je 1988. godine) ima ISSN 0353-7595.

Ovim je naš časopis postao vidljiviji za istraživače, baze podataka i Internet u celini, čime se i dostupnost objavljenih članaka povećava srazmerno. Iako se novija serija brojeva (od broja 10) nalazi online još od 2006. godine, tek smo 2012. pribavili ISSN za to izdanje, mada smo bili svesni da štampano i elektronsko izdanje predstavljaju dva zasebna entiteta, iako sadržinski istovetna. Moram napomenuti da je do dobijanja broja došlo zahvaljujući razgovoru sa koleginicom Slobodankom Komnenić iz NBS, koja je nakon diskusije o potpuno drugom pitanju pokrenula i temu elektronskog izdanja časopisa. Znači potpuno slučajno, ali smo ispred redakcije zahvalni koleginici Komnenić na toj slučajnosti.

Trenutno je u procesu štampe 18. broj časopisa, čiju redakciju čine dr Dejan Vukićević, mr Marijana Matović, Gordana Đilas, Olivera Nedeljković, Bogdan Trifunović, Nataša Popović, Danica Otašević, dok je urednik Danica Otašević. Web stranica časopisa, kao i online izdanja poslednjih osam brojeva dostupni su na adresi http://www.cacak-dis.rs/izdanja/casopisi/glas-biblioteke/. Na istoj adresi nalazi se poziv za radove i Uputstvo za autore.

30.07.2012. 13:47

Ponovo blogujemo posle godinu dana

Prošlo je skoro godinu dana izmedju ovog i prethodnog posta o Upitniku Biblioteke grada Beograda. Razlozi za taj prekid ticali su se, suštinski, hroničnog nedostatka vremena za iole redovnu dopunu bloga sa novim sadržajem, ali sa sadržajem koji ne bi bio puko kopiranje tuđih vesti, priloga, video snimaka i slično. Formalno, iskorišćen je problem koji se javio kod tadašnjeg hostinga sa upravljanjem poddomena (koji nije dozvoljavao potrebnu redirekciju ili nešto poput toga), pa je na naslovnu stranu bloga postavljena informacija da blog više nije aktivan. Nažalost, tokom tog perioda nijedan link u okviru bloga nije bio ispravan (zbog pomenute redirekcije), osim početne stranice, što je osakatilo njegovu upotrebnu vrednost.

Međutim, kako to ponekad biva, ponovo je promenjena hosting kompanija, kod koje nije bilo problema sa poddomenima i redirekcijom i evo nas ponovo u blogosferi, kada je u pitanju Blog o digitalizaciji. Iskreno rečeno, suštinski se ništa nije promenilo kada je u pitanju raspoloživa količina vremena za bavljenje blogom i sadržajem na njemu - vremena prosto nema, tj. čak ga je i manje u ovom trenutku. Ali određena doza nostalgije vukla me je ka obnavljanju ove aktivnosti, koja ipak opstaje kako-tako već nekoliko godina, jer smatram da je potrebno povremeno obezbediti malu platformu za teme kao što su digitalizacija, digitalne biblioteke, digitalni sadržaji, formati i slično. Pored toga, neaktivan blog neprestano me podsećao na nekakav neuspešan projekat, čega se pomalo ježim, pa kao uporna osoba ponovo grizem i pokrećem pisanje na ovom mestu. Dok entuzijazam ne splasne, verovatno...

Elem, sebi i malobrojnim čitaocima ovih strana želim novu dobrodošlicu na blog Digitalizacija i digitalne biblioteke , jedini ove vrste u Srbiji, a i nešto šire.

11.02.2012. 01:11

Upitnik o digitalizaciji BGB

U okviru projekta AccessIT (www.access-it.org) Biblioteka grada Beograda sprovodi ispitivanje u vezi sa poznavanjem oblasti digitalnih biblioteka, arhiva i muzeja.

Najljubaznije molimo sve profesionalce iz biblioteka, arhiva i muzeja da se pridruže popunjavanju ove ankete bez obzira na to da li poseduju bilo kakva prethodna znanja ili veštine iz oblasti digitalizacije. Rezultati ispitivanja će biti objavljeni. Takođe vas molimo da svim kolegama iz vašeg okruženja prosledite ovo obaveštenje.

Ako želite da odvojite par minuta Vašeg vremena i popunite anketu kliknite OVDE.

Zahvaljujemo se na uloženom trudu i saradnji.

04.04.2011. 02:16

Digitalni izvori o putovanjima

Dr Žužana Varga, koja je konsultant za mađarski jezik i književnost u Biblioteci Tejlorovog instituta, http://www.bodleian.ox.ac.uk/taylor/ trenutno radi na projektu koji za cilj ima identifikaciju digitalnih izvora o putovanjima ljudi iz Jugoistočne Evrope od 1450. godine pa nadalje. Radi se o primarnim izvorima, ali i o istraživanjima na ovu temu.

Digitalni izvori se nalaze u različitim zbirkama, a njihovo identifikovanje je veoma otežano zato što su metapodaci dostupni samo na lokalnim jezicima.

Ova tematska digitalna zbirka trebalo bi da obuhvati izvore iz baštinskih institucija u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji, Albaniji, Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj.

Ukoliko u digitalnim zbirkama imate građu koja odgovara kriterijumima ovog projekta, bili bismo zahvalni da URL adrese digitalnih objekata pošaljete na adresu: tamara@nb.rs. Na ovaj način, vaši digitalni izvori biće uključeni u jedinstvenu tematsku zbirku, obogaćenu naučnim anotacijama.

28.10.2010. 14:09

<< Prva < Prethodna [1 / 5] Sledeća > Poslednja >>

Kategorije

Novi tekstovi

  • No articles at the moment

Komentari

  • U ovom trenutku nema komentara

RSS


Gradska biblioteka Cacak on Facebook

Linkovi


Share/Save/Bookmark