Početna

Šta je svrha ovog bloga?


Digitalizacija je postala česta reč među bibliotekarima u Srbiji. Tačnije, to je samo jedan od termina koji opisuje fenomen digitalizovanja, uglavnom, papirne građe iz fondova biblioteka. Razne digitalne kolekcije, zbirke, biblioteke polako ulaze u svakodnevni stručni rečnik, iako mnogi još uvek ne znaju o čemu je tu reč. Taj trend je prisutan poslednjih godina i, prema starom domaćem običaju, mnogo smo jači na rečima nego u rezultatima.

Digitalna knjigaBlog Digitalizacija i digitalne biblioteke pokrenut je iz više razloga. Pomenimo na prvom mestu da stručna javnost među bibliotekarima Srbije nedovoljno poznaje fenomen tzv. blogovanja, jednostavnog načina da obezbedite svoje mesto na internetu i kažete šta imate. Iako to podrazumeva da razni mediokriteti dobijaju svoju govornicu, mi ne govorimo o toj vrsti bloga. Biblioteke u svetu već godinama vode svoje institucionalizovane blogove, posvećene određenim poljima delovanja. Na taj način zaposleni uvek mogu da na kratak i jasan način prikažu čime se to bave i šta su uradili. Time dolazimo do drugog razloga pokretanja bloga: prikazati šta se to dešava u Gradskoj biblioteci “Vladislav Petković Dis” u Čačku, u oblasti digitalizacije. Smatramo da imamo šta da pokažemo i predstavimo stručnoj javnosti. Treći razlog sadržan je u nastojanjima da se i na ovaj način pruži svima zainteresovanima jedno mesto gde će se govoriti o svim praktičnim (i ponekim teorijskim) aspektima procesa digitalizacije i stvaranja digitalnih kolekcija.

Iako jedna javna biblioteka stoji iza bloga i njen odsek za digitalizaciju (koji još uvek nije zvanično formiran, a kad će ne znamoIzmena: Centar je formiran 2008. godine!), otvoreni smo za saradnike i sve koji imaju nešto da kažu na kratak i jasan način o svojim iskustvima iz digitalizacije, odnosno žele da iznesu svoje mišljenje o toj temi. Možete nas kontaktirati na btrifunovic[et]gmail[tacka]com za sve predloge i sugestije, odnosno digital[et]cacak-dis[tacka]rs

25.03.2008. 09:41

<< Prva < Prethodna [26 / 26] Sledeća > Poslednja >>

Gradska biblioteka Cacak on Facebook

Linkovi


Share/Save/Bookmark