Početna · Najave · Zagrevanje za IFLA 2009

Zagrevanje za IFLA 2009


Došlo je vreme da se najavljuje predstojeći IFLA kongres u Milanu, koji će se održati od 23. do 27. avgusta 2009. Povoljnu okolnost da je kongres ove godine u Italiji (verovatno najbliže Srbiji u dužem vremenskom periodu) iskoristiće i srpski bibliotekari, pa će solidna ekspedicija iz Srbije otići i promovisati domaću struku na najznačajnijem bibliotečko-informacionom skupu na svetu. Ovogodišnja konferencija u Milanu biće propraćena i nemalom kontroverzom oko potpuno neočekivanog i ekspresnog pomeranja narednog kongresa (za 2010) iz Brizbejna u Geteborg, uz ogorčenje velikog broja kolega iz azijsko-pacifičkog regiona, koji su čak najavljivali i bojkot IFLE.

Pomenuta blizina kongresa Srbiji odgovara i autoru ovih redova, koji je još krajem 2008. godine odlučio da pokuša da se nađe među učesnicima konferencije. Nakon što je poslat abstrakt Genealogy and Local History sekciji IFLA (GENLOC) za sesiju "Opening Up Our Cultural Heritage Through Digitisation and Collaboration", stiglo je ljubazno pismo da je moj rad Developing Services for Local History Research Through Digitization Project: The Public Library Case Study prihvaćen od strane komisije i da će biti predstavljen na sesiji 27. avgusta 2009. Ovo je zaista velika čast, ali i pravo zadovoljstvo za mene, jer mi je ovo istraživanje omogućilo da spojim dve discipline kojima se bavim, istoriografiju i bibliotečko-informacionu nauku, u jedan rad koji prikazuje kako se kroz digitalizaciju i razvoj servisa može unaprediti istraživanje lokalne (zavičajne) istorije. Rad takođe prognozira buduće planove i korake Gradske biblioteke Čačak na polju saradnje Centra za digitalizaciju i Zavičajnog odeljenja, naravno ako uspemo da održimo planirane projekte. Ovim putem izražavam zahvalnost svim ustanovama i institucijama koje su pomogle moj put i učešće na IFLA 2009 kongresu: Istituto centrale per il catalogo unico iz Rima, Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis", Zajednica Matičnih biblioteka Srbije i Grad Čačak.

Na ovom mestu bih napomenuo i da je veb sajt IFLA otvoren za sve blogere, twitere, flickere i druge koji će stvarati elektronsku građu o IFLA i sa IFLA (tekstovi, fotografije, video snimci, poruke) i to objavljivati na netu. Poseban deo IFLA veb sajta (The IFLA Community in Milan) posvećen je upravo takvim sadržajima i administratori pozivaju sve da ih obaveste gde se pomenuta građa nalazi, o čemu će oni postaviti informaciju na sajtu. Kontakt email je webmaster[at]ifla.org. I moram reći da su veoma ažurni u tome, za sada, jer su link i informaciju o ovom blogu postavili sledećeg dana (sve sa rečima "Srpski jezik").

10.08.2009. 12:09


Gradska biblioteka Cacak on Facebook

Linkovi


Share/Save/Bookmark