Početna · Najave

Knjiga i jezik u razvoju savremenog društva


Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa Viskonsin univerzitetom, Emporia univerzitom (SAD), Bredford koledžom (VB), Univerzitetom „Sv. Kliment Ohridski“ (Bugarska), Gete institutom (Beograd), Bibliotekom grada Beograda i Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“, organizuje desetu međunarodnu naučnu konferenciju na temu "Knjiga i jezik u razvoju savremenog društva", u periodu od 24. do 26. septembra 2010. godine, doprinoseći realizaciji "Godine knjige i jezika" pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Srbije.

Konferencija će razmatrati teme:

  • Egzistencija knjige;
  • Analogni i elektronski resursi;
  • Odnos knjige i drugih medija;
  • Licenca u izdavaštvu i bibliotekarstvu;
  • Uloga jezika u multikulturalnim društvima;
  • Uloga bibliografskih i kataloških informacija u razvoju društva znanja;
  • Autorsko i reprografsko pravo.

Radni deo konferencije odvijaće se u obliku predavanja, poster prezentacija, panel diskusija. Paralelno će se odvijati studentska konferencija.

Najlepše Vas molimo da prihvatite da na međunarodnoj naučnoj konferenciji "Knjiga i jezik u razvoju savremenog društva" učestvujete sa svojim izlaganjem.

Molimo da sažetak izlaganja i svoju kratku biografiju dostavite do 15. avgusta 2010. na adrese: alvranes@sbb.rs; ljiljana.markovic@gmail.com; dragana.gr@gmail.com; goca.djokovic@gmail.com.

Organizator nije u mogućnosti snosi troškove boravka učesnika. Sve informacije o konferenciji možete pronaći na veb stranicama organizatora (www.fil.bg.ac.rs; www.emporia.edu; www.bradfordcollege.ac.uk; www.uni-sofia.bg; www.goethe.de/belgrad; www.bgb.rs; www.unilib.bg.ac.rs).

U nadi da ćete doprineti ostvarenju ovog projekta, uz učešće Vaše i Vaših studenata, s poštovanjem,
Prof. dr Aleksandra Vraneš, predsednik Odbora
Prof. dr Slobodan Grubačić, dekan Filološkog fakulteta

02.08.2010. 07:56

IX konferencija NCD-a


IX KONFERENCIJA "NOVE TEHNOLOGIJE I STANDARDI: DIGITALIZACIJA NACIONALNE BAŠTINE" (nacionalni skup sa međunarodnim učešćem)

Matematički fakultet, Beograd, Studentski trg 16, 16-17. jun 2010.

Naučno-stručna konferencija "Nove tehnologije i standardi: digitalizacija nacionalne baštine" redovni je godišnji skup koji od 2002. godine organizuje Nacionalni centar za digitalizaciju (http://www.ncd.matf.bg.ac.rs). Konferencija je posvećena multidisciplinarnim aspektima digitalizacije nacionalne kulturne i naučne baštine.

Teme ovogodišnje, devete po redu, konferencije biće:
* razmatranje elemenata za formulisanje nacionalne strategije digitalizacije naučne i kulturne baštine i
* predstavljanje tekućih projekata digitalizacije, standarda za digitalizaciju, stručnu obradu, čuvanje i prezentaciju nacionalne baštine, tehnoloških aspekata digitalizacije (algoritmi, softverska implementacija i primene novih tehnologija) i drugih pridruženih tema.

Konferencija će biti održana 16. i 17. juna 2010. godine na Matematičkom fakultetu u Beogradu, Studentski trg 16.

Učesnici koji žele da izlažu na konferenciji, treba da najkasnije do 15. maja 2010. godine na adresu ncd@matf.bg.ac.rs (u subject-liniji obavezno navesti: NCD konferencija, prijava rada) pošalju apstrakt rada (na srpskom i/ili engleskom, kao DOC-dodatak poruci).

Radovi predstavljeni na konferenciji koji prođu postupak recenzije biće štampani u časopisu "Pregled Nacionalnog centra za digitalizaciju", (http://www.ncd.matf.bg.ac.rs/?page=publications&lang=sr).

06.04.2010. 09:00

LIDA 2010 konferencija


LIDA konferencija (Libraries in the Digital Age) održava se godišnje od 2000. godine i posvećena je promenama u digitalnom okruženju biblioteka, informacionih sistema i usluga. Do 2009. godine LIDA se odžavala u Dubrovniku, da bi od ove godine domaćin postao Univerzitet u Zadru i grad Zadar. Vreme održavanja konferencije je 24-28. maj 2010.

Svaka LIDA konferencija imala je određenu temu, koja je podeljena na dva segmenta: istraživanje sa razvojem i praktična primena. Za ovu godinu odabrane su teme "DIGITAL SCHOLARSHIP: support by digital libraries" i "DIGITAL NATIVES: challenges & innovations in reaching out to digital born generations". Smatramo da su ovo zanimljive i izazovne teme, kako za bibliotekare, tako i za širi spektar profesionalaca iz oblasti informacionih nauka i tehnologija, naročito iz perspektive aktuelnih trendova podstaknutih razvojem internet tehnologija. Na konferenciji će biti predstavljeni istraživački radovi prihvaćenih autora, posteri i demonstracije projekata i primena u praksi, dok će konferencijski deo skupa biti obogaćen sa dve do četiri radionice i forumom, na kome će se predstaviti doktoranti sa svojim istraživačkim projektima.

Uzevši u obzir relativnu blizinu Zadra i umerene cene registracije za konferenciju, želimo da skrenemo pažnju zainteresovanim pojedincima i ustanovama na ovaj skup. Više informacija možete dobiti na zvaničnom sajtu konferencije http://web.ffos.hr/lida/.

04.03.2010. 08:08

Zagrevanje za IFLA 2009


Došlo je vreme da se najavljuje predstojeći IFLA kongres u Milanu, koji će se održati od 23. do 27. avgusta 2009. Povoljnu okolnost da je kongres ove godine u Italiji (verovatno najbliže Srbiji u dužem vremenskom periodu) iskoristiće i srpski bibliotekari, pa će solidna ekspedicija iz Srbije otići i promovisati domaću struku na najznačajnijem bibliotečko-informacionom skupu na svetu. Ovogodišnja konferencija u Milanu biće propraćena i nemalom kontroverzom oko potpuno neočekivanog i ekspresnog pomeranja narednog kongresa (za 2010) iz Brizbejna u Geteborg, uz ogorčenje velikog broja kolega iz azijsko-pacifičkog regiona, koji su čak najavljivali i bojkot IFLE.

Pomenuta blizina kongresa Srbiji odgovara i autoru ovih redova, koji je još krajem 2008. godine odlučio da pokuša da se nađe među učesnicima konferencije. Nakon što je poslat abstrakt Genealogy and Local History sekciji IFLA (GENLOC) za sesiju "Opening Up Our Cultural Heritage Through Digitisation and Collaboration", stiglo je ljubazno pismo da je moj rad Developing Services for Local History Research Through Digitization Project: The Public Library Case Study prihvaćen od strane komisije i da će biti predstavljen na sesiji 27. avgusta 2009. Ovo je zaista velika čast, ali i pravo zadovoljstvo za mene, jer mi je ovo istraživanje omogućilo da spojim dve discipline kojima se bavim, istoriografiju i bibliotečko-informacionu nauku, u jedan rad koji prikazuje kako se kroz digitalizaciju i razvoj servisa može unaprediti istraživanje lokalne (zavičajne) istorije. Rad takođe prognozira buduće planove i korake Gradske biblioteke Čačak na polju saradnje Centra za digitalizaciju i Zavičajnog odeljenja, naravno ako uspemo da održimo planirane projekte. Ovim putem izražavam zahvalnost svim ustanovama i institucijama koje su pomogle moj put i učešće na IFLA 2009 kongresu: Istituto centrale per il catalogo unico iz Rima, Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis", Zajednica Matičnih biblioteka Srbije i Grad Čačak.

Na ovom mestu bih napomenuo i da je veb sajt IFLA otvoren za sve blogere, twitere, flickere i druge koji će stvarati elektronsku građu o IFLA i sa IFLA (tekstovi, fotografije, video snimci, poruke) i to objavljivati na netu. Poseban deo IFLA veb sajta (The IFLA Community in Milan) posvećen je upravo takvim sadržajima i administratori pozivaju sve da ih obaveste gde se pomenuta građa nalazi, o čemu će oni postaviti informaciju na sajtu. Kontakt email je webmaster[at]ifla.org. I moram reći da su veoma ažurni u tome, za sada, jer su link i informaciju o ovom blogu postavili sledećeg dana (sve sa rečima "Srpski jezik").

10.08.2009. 12:09

Bibliotekarstvo Srbije na ALA 2009 konferenciji


Kao što je najavljeno u prethodnom postu, 10. jula 2009. održana je prekonferencija "Digitization in Developing Countries" na ovogodišnjoj ALA konferenciji u Čikagu, gde je učešće imala i čačanska Biblioteka sa temom posvećenoj projektima digitalizacije među javnim bibliotekama Srbije. Pred auditorijumom od oko 100 prisutnih bibliotekara i informacionih profesionalaca iz čitavog sveta, kolege iz Kine, SAD, Mongolije, Nigerije i Srbije govorili su o svojim projektima i o razvijenosti digitalizacije u sredinama iz kojih dolaze. Izlaganje Bogdana Trifunovića iz Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis" Čačak veoma je pozitivno ocenjeno, uz opštu ocenu da je čitava panel sesija bila veoma infomativna i uspešna. Moralnu i svaku drugu podršku ovom predstavljanju srpskog bibliotekarstva na jednoj vrhunskoj konferenciji bibliotečko-informacionih profesionalaca pružao je i kolega Mirko Marković iz biblioteke "Đorđe Jovanović", Beograd. Kolegi Markoviću najsrdačnije se zahvaljujemo za svu pomoć oko ALA konferencije, posebno u uslovima kada je ova promocija od značaja za bibliotečku zajednicu Srbije u celini finansijski pala na pleća izlagača lično! (Dodatak: nakon povratka sa konferencije u zemlju saznali smo da je Ambasada SAD u Beogradu izdvojila sredstva za pokriće troškova kotizacije autoru, ali ona nisu bila dostupna u Americi zbog problema sa bankom, niti je autor znao da su sredstva već bila uplaćena dok je boravio u Čikagu. Autor se najsrdačnije zahvaljuje Ambasadi SAD u Beogradu na pruženoj podršci!)

Smatramo da samo na međunarodnim susretima bibliotekarstvo Srbije može da stekne uvid gde se nalazi u odnosu na svet. Dobra vest je da je održana prekonferencija pokazala da domaća praksa u digitalizaciji prati opšte trendove, ali i da moramo da razmišljamo kako da objedinimo svoje prisustvo u digitalnom svetu i napravimo jedan prozor ka digitalnoj baštini Srbije. Razjedinjeni i usamljeni projekti digitalizacije pojedinih javnih biblioteka Srbije pobudili su veliko interesovanje kolega u Čikagu i znatiželju kako se pojedine biblioteke dovijaju da u uslovima nedostatka svih resursa uspevaju da održavaju programe digitalizacije u svojim ustanovama. I dok su kolege iz Kine uglavnom govorili o novcu (koga retko kada imaju), a koleginica iz Nigerije o najvećem problemu kod njih - nestancima struje na dve-tri nedelje u kontinuitetu (!), zaključak o najvećem problemu digitalizacije u Srbiji sam se nametnuo prisutnima, bez potrebe za mnogo objašnjenja kroz samu prezentaciju (kako je primetio jedan američki kolega): nepostajanje strategije, nepostojanje saradnje, nedostatak lobiranja za svoje ciljeve kod nadležnih institucija. Zato je prava šteta što će neposredni utisci ove konferencije ostati rezervisani samo za par bibliotekara iz Srbije, jer teško da ijedan tekst ili fotografija mogu da nadomeste lično iskustvo o kome ovde pokušavamo da govorimo.

Najlepši bibliotekari ALA 2009 konferencije, na ponos bibliotekarstva Srbije!

11.07.2009. 08:09

<< Prva < Prethodna [1 / 4] Sledeća > Poslednja >>

Kategorije

Novi tekstovi

  • No articles at the moment

Komentari

  • U ovom trenutku nema komentara

RSS


Gradska biblioteka Cacak on Facebook

Linkovi


Share/Save/Bookmark