Početna · Impresum

Impresum

Iza ovog bloga u organizacionom i tehničkom smislu stoji Centar za digitalizaciju Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis" u Čačku. Autori tekstova su zaposleni Centra za digitalizaciju, Bogdan Trifunović i Aleksandar Vukajlović, kao i Mirko Drmanac iz Odeljenja časopisa i listova Gradske biblioteke Čačak, ali samo Bogdana treba kriviti za eventualne greške i učinjene propuste. Ako imate pohvale za blog i naš rad, onda ih uputite čitavoj Biblioteci u Čačku.

Centar za digitalizaciju oformljen je početkom 2008. godine, kao prvi među javnim bibliotekama Srbije. Na taj način je institucionalizovan rad na digitalizaciji zavičajne građe koji se u Gradskoj biblioteci Čačak sprovodi od 2006. godine. Centar je zadužen da projektuje, organizuje, vodi i predlaže sve aktivnosti vezane za digitalizaciju građe, njeno dugoročno čuvanje, zaštitu i korišćenje od strane zaposlenih i korisnika. Pored toga Centar za digitalizaciju održava sve veb prezentacije Biblioteke, pruža tehničko-informacionu podršku zaposlenima i korisnicima iz oblasti računarsko-informacionih tehnologija, predlaže i sprovodi rešenja automatizacije poslovanja ustanove i primene informacionih tehnologija u radu Biblioteke.

Ovom prilikom posebno izdvajamo naš mlad tim za digitalizaciju, Anđeliju, Ivanu, Aleksandra i Dragana, koji su se upustili u nešto potpuno nepoznato, ali su vrednim radom pokazali da ništa nije teško i nemoguće ukoliko ima želje, volje i minimalnih tehničkih uslova. Nadamo se da će im privremeni rad u Biblioteci koristiti dalje u životu. Hvala vam! [Dopuna: Njih četvoro više nisu angažovani u Biblioteci, ali bez obzira na to ostavićemo njihova imena kao podsetnik na prvu ekipu zaposlenih, angažovanih isključivo na poslovima digitalizacije, što je samo po sebi kuriozitet i retkost u javnim bibliotekama Srbije.]

Voleli bi smo da čujemo i od drugih njihova iskustva i mišljenja, zato je blog otvoren za zainteresovane kolege i pojedince iz oblasti digitalizacije. Šaljite nam vaše tekstove, najave događaja, seminara, konferencija, recenzije časopisa, knjiga, članaka ili jednostavno komentarišite objavljene priloge na ovom blogu. Rado ćemo razmeniti link sa drugim domaćim bibliotečkim blogovima, zato pravac blogosfera. Gradska biblioteka u Čačku snažno podržava prihvatanje i korišćenje novih tehnologija u bibliotekarstvu i u okviru svojih mogućnosti i znanja nudi pomoć svima zainteresovanima. Kontaktirajte nas i budite uvereni da ćemo rado odgovoriti.Projekti

Digitalna biblioteka - dugogodišnji program (od 2006. godine) digitalizacije bibliotečke građe iz fondova Gradske biblioteke Čačak, koji za cilj ima očuvanje i veću dostupnost lokalne kulturne baštine u digitalnom obliku, http://www.cacak-dis.rs/dig_bibl/index.html. Projekat podržan od strane Ministarstva kulture i Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije. Na godišnjem stručnom skupu bibliotekara Srbije "Biblionet 2009" u Somboru juna 2009. godine (u organizaciji Zajednice matičnih biblioteka Srbije i Gradske biblioteke "Karlo Bijelicki" iz Sombora) Digitalna biblioteka je proglašena najboljim projektom javnih biblioteka Srbije za period 2006-2009.

Veb arhiva Čačka - projekat digitalnog arhiviranja internet domena i veb sajtova koji su od značaja za kulturno-istorijsku baštinu Čačka i okoline.

Zavičajne kolekcije - projekat implementacije softverskog rešenja za prikaz digitalizovane lokalne baštine na jednostavan i korisnicima razumljiv način putem interneta. Jedan od ciljeva ovog projekta je prilagođavanje i izrada softvera za brzo i jednostavno kreiranje manjih digitalnih kolekcija, koji će biti slobodno dostupan za preuzimanje.

Dnevnik digitalizacije - Centar za digitalizaciju Gradske biblioteke “Vladislav Petković Dis” objavio je “Dnevnik digitalizacije”, sistem za upravljanje informacijama u procesu digitalizacije bibliotečke građe, kao Microsoft Access bazu podataka. Objavljivanje ovog softvera prati i izdavanje dokumenta “Dnevnik digitalizacije: uputstvo za korišćenje” u pdf formatu, pod Creative Commons 3.0 licencom. Dnevnik digitalizacije može se slobodno preuzeti sa adrese http://www.cacak-dis.rs/dokumenti/digitalizacija/dnevnik-digitalizacije.mdb, dok je dokument „Dnevnik digitalizacije: Uputstvo za korišćenje“ objavljen je kao elektronski dokument u pdf (Portable Document Format) formatu na adresi http://www.cacak-dis.rs/dnevnik-digitalizacije-uputstvo.pdf, pod Creative Commons 3.0 licencom. Zarad razumevanja odredbi licence i načina korišćenja Uputstva posetite http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/deed.sr. Više informacija možete pronaći u sledećem članku na ovom blogu.Zaposleni Centra za digitalizaciju

Bogdan Trifunović (1977) osnovno i srednje obrazovanje stekao je u rodnom Čačku, a studije istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu (2004), gde je 2008. završio i master studije iz istorije. Govori engleski i nemački jezik. Autor dve knjige, desetina stručnih i naučnih radova i izlagač na više konferencija u zemlji i inostranstvu iz oblasti istorije, bibliotekarstva, digitalne humanistike i digitalizacije. Od 2010. godine stipendista je na doktorskim studijama Interdisciplinarnog instituta "Artes Liberales" Univerziteta u Varšavi.

U Gradskoj biblioteci Čačak Bogdan radi kao bibliotekar-informacioni menadžer i vođa tima Centra za digitalizaciju. Profesionalni razvoj vidi u povezivanju društvenih nauka sa bibliotečko-informacionom naukom i delatnošću, u cilju obezbeđivanja naprednijeg digitalnog okruženja i alata za naučno-istraživački rad, odnosno digitalne zaštite kulturno-naučne baštine.

Aleksandar Vukajlović (1982) je završio osnovnu školu i Gimnaziju u Čačku, dok je na Tehničkom fakultetu u Čačku diplomirao 2007. godine. Govori engleski jezik. Učestvovao je na više stručnih skupova, sa sledećim saopštenjima na naučnim konferencijama:
- „Primena multimedijalnih prezentacija u nastavi termoenergetike“. Tehničko (tehnološko) obrazovanje u Srbiji, Čačak, 13-16. april 2006. Link
- „Archiving of documentation about digitalized material”. The fourth SEEDI International Conference: Digitization of cultural and scientific heritage, June 12-15, 2008, Belgrade, Serbia.

U Gradskoj biblioteci Čačak Aleksandar radi kao informatičar Centra za digitalizaciju, na poslovima digitalne zaštite, razvoja i upravljanja bazama podataka, kao i na razvoju web rešenja za tekuće projekte digitalizacije. Profesionalno je zainteresovan za dalje usavršavanje u ovim oblastima.

25.03.2008. 13:59


Gradska biblioteka Cacak on Facebook

Linkovi


Share/Save/Bookmark