Početna · Digitalizacija · Skeneri, skeneri, skeneri!

Skeneri, skeneri, skeneri!


Nastavljamo sa prikazom različitih uređaja, tehnologija i metoda za skeniranje štampanih publikacija, jer skeniranje predstavlja osnovnu fazu procesa digitalizacije. Dok ne stvorimo digitalni dokument ne možemo razmišljati o budućim koracima! Zbog toga je i velika zainteresovanost za različitim tehnikama skeniranja i uređajima koji se mogu danas naći na tržištu (doduše, kod nas u Srbiji u veoma ograničenom broju). Koristićemo i dalje snimke sa Youtube, jer dobar snimak objašnjava mnogo bolje nego bilo koji esej na zadatu temu.

Prvo prikazujemo uređaje kompanije Kirtas Technologies Inc, APT BookScann 1200 i 2400, koji se razlikuju u broju digitalnih kamera koje snimaju stranice publikacije (jedna ili dve kamere od 16,1 megapiksela, mada se kamere zamenjive, trenutno Kirtas nudi kamere od 21,1 MP). Brojevi oba uređaja označavaju maksimalni broj snimljenih slika u jednom satu. U pitanju je robotizovan sistem koji radi na principu vakuma da bi okretao stranice knjiga, koje su smeštene u tzv. "kolevku". Kompanija je stvorila i svoj softver za manipulaciju slikama BookScan Editor Software Suite, čime se zaokružuje proces stvaranja digitalnih slika štampanih publikacija.

Sledeći je OpticBook 3600, tajvanske kompanije Plustek. U pitanju je flatbed skener, kakve većina od nas koristi, što možda nekome izgleda kao prevaziđen sistem. Međutim, za sve vrste građe koje podrazumevaju tanje formate (fotografije, razglednice, novine) ovi skeneri su i dalje odlično rešenje. Ono što je iznenađujuće kod OptiBook 3600 skenera je to da se on reklamira kao skener za knjige, iako generalno ovakvi skeneri nisu podesni za deblje formate kakve su knjige. Ali kada vidite kako su se kolege iz Tajvana rešile pitanje savršenog naleganja stranice na staklo, kako bi se izbegla neujednačenost prikaza i stvaranje senki, verovatno ćete se iznenaditi, a možda i nasmejati. Takođe će vas nasmejati i komičan glas naratorke, čiji je engleski jezik najverovatnije stvoren iz nekog automatskog glasovnog prevodioca. U svakom slučaju proverite i ovaj video, može koristiti. Na zvaničnom sajtu kompanije kaže se da je i naša zemlja pokrivena, ukoliko se pod Jugoslavija podrazumeva draga nam domovina.

Serijal zatvara "automatski skener knjiga" ScanRobot, potpisuje nemačka kompanija Treventus. Snimak je bez naracije, što je odlično, znajući kako zvuči engleski sa nemačkim naglaskom, a i poučeni "tajvanskim" iskustvom. ScanRobot je još jedan overhead robot, ali sa izvanrednim principom snimanja bez korišćenja digitalnih kamera. Ovaj skener koristi pokretnu "glavu" u kojoj je smešten uređaj za skeniranje, a sama glava se pomera po verikali kako bi zauzela pravilan položaj prema otvorenoj knjizi u kolevci. Brizgaljke vazduha izduvavaju vazduh sa obe strane prema glavi i priljubljuju po jednu stranicu na glavu, pa se na taj način skeniraju odjednom dve strane. Zvuči komplikovano i teško razumljivo, ali će snimak sve to lepo pojasniti. Inače je deklarisana brzina skeniranja do 2400 strana po satu. Kompanija takođe obezbeđuje sopstveni softver za skeniranje i obradu slika, ScanGate.

20.01.2009. 14:03


Gradska biblioteka Cacak on Facebook

Linkovi


Share/Save/Bookmark