Početna · Digitalizacija · Novi skener

Novi skener


Centar za digitalizaciju (još uvek nije zvanično oformljen, ali biće!) Gradske biblioteke u Čačku u toku letnjih dana dobio je još jednu prinovu. Iako leto u Srbiji važi za period godine kada se manje radi (samo mi znamo zašto je tako), ne samo da je Centar osnažen sa dva vojnika na civilnom služenju vojnog roka, već je ovih dana stigao i novi skener za unapređenje i ubrzanje digitalizacije. Naše novo čedo, kako mu tepamo, zove se Epson 15000GT! U pitanju je A3 skener visokih performansi i velike brzine rada, koji sam košta više nego svih ostalih osam skenera (šest A4 i dva A3) u Gradskoj biblioteci. Ali da ne sitničarimo oko novca. Tačnije, problem nije u našoj rasipnosti, već u slaboj ponudi A3 i većih skenera na našem tržištu, što uslovljava i nemogućnost izbora i plaćanje visokih cena.

epson 15000gt

Ovaj skener ima mogućnost skeniranja formata 297x432 mm (pun A3) u izlaznim rezolucijama do 4.800 dpi, mada sumnjam da će nekom trebati preko 1.200 dpi, osim u nekim ekstremnim slučajevima za štamparsku industriju. Opseg boja ide sve do 48-bitne palete, sa mogućnostima skeniranja u sivim nijansama i za crno-beli prikaz. Ovo su manje-više standardne vrednosti za skenere, pa po tome se ovaj skener ne ističe. Ono što oduševljava je brzina rada i kvalitet digitalnog dokumenta koji se dobija. Praktično za nekoliko sekundi se uradi skeniranje A4 dokumenta i u pratećem softveru se može manipulisati sa izlaznim dokumentom na sve moguće načine, uraditi i optičko prepoznavanje karaktera (OCR), ali za to je bolje koristiti specijalizovane alate. Boje su jasne i verno prikazane, što je dodatni plus. Ono što svakome upada u oči su impozantne dimenzije ovog skenera i čitavih 13 kilograma mase. O detaljima skenera možete naći više na zvaničnoj stranici, a mi kao ilustraciju dodajemo fotografiju uporednog prikaza novog skenera (koji je na fotografiji dole) i dosadašnje "perjanice", Mustek ScanExpress A3 skenera (detaljnije o njemu ovde).

Epson 15000 GT vs Mustek ScanExpress A3

Iako ne liči, ova dva skenera rade sa dokumentima istih dimenzija (sa blagom prednošću na strani Epsona), što upućuje na zaključak da je prava razlika među njima "ispod haube", tj. u hardverskim komponentama. Razlika je još upadljivija kada se oba puste u rad, gde brzina skeniranja kod Epsonovog modela fascinira sve, koji su do sada koristili samo Mustekov skener. Valjda to donekle i opravdava skoro 10 puta veću cenu, ali prava vrednost pokazaće se tokom dugogodišnje eksploatacije (nadamo se!).

13.08.2008. 12:31


Gradska biblioteka Cacak on Facebook

Linkovi


Share/Save/Bookmark